Tesla toob Eestisse elektriautode laadijad Euroopa ühendamise rahastu (CEF) alternatiivkütuste taristu (AFIF) meetme abil. Nimelt tegi Tesla Hollandi üksus meetmesse taotluse 498 ülikiirlaadija (kuni 250 kW) paigaldamiseks üle Euroopa ning ühe sihtriigina taotleti toetust ka Eestisse.

Positiivse otsuse saanud toetustaotlusest järeldub, et USA autotootja plaanib ligi pooltuhat laadijat jaotada 50 asukoha vahel. Lisaks meile jõuavad uued Tesla kiirlaadijad ka Bulgaariasse, Tšehhi, Taani, Ungarisse, Leetu, Lätti, Kreekasse, Portugali, Slovakkiasse ja Hispaaniasse.

Lisaks Teslale sai Eestiga seotud projektidest toetust ka kütusemüüja Neste, kes rajab Eestisse kaheksa 150kW võimsusega laadijat.

Kliimaministeeriumi liikuvuse asekantsler Sander Salmu sõnul näitavad rahvusvahelised uuringud, et elektriautod muutuvad aina taskukohasemaks ning tootevalik laiapindsemaks, mistõttu nende populaarsus kasvab.

„Ainuüksi viimase kuue kuuga on Eestis registreeritud elektriautode arv kasvanud rohkem kui 1380 sõiduki võrra. Täna on Eestis arvel 6500 elektrisõidukit, mille kasutada on ligi 650 avalikku laadimispunkti ehk üks avalik laadimispunkt iga 10 elektrisõiduki kohta. Ekspertide hinnangul on see optimaalne tase. Kui me aga soovime jõuda 2030. aastaks prognoositud üle kolmekümne tuhande elektrisõidukini, peame pingutama selle nimel, et laadimistaristu vastaks ka tulevikus kasutajate ootustele,“ sõnas asekantsler. 

Elektrilaadimisjaamade rajamiseks eraldatakse toetust Euroopa ühendamise rahastu (CEF) alternatiivkütuste taristu (AFIF) meetmest. Kokku rajatakse AFIF viiendast voorust saadud toetuse abil Euroopasse 780 uut laadimisjaama.

AFIF taotlusvoorust toetatakse projekte, mille eesmärk on edendada Euroopa Liidu alternatiivkütuste taristut, sealhulgas elektriautode kiirlaadimispunktide ja vesinikutaristu rajamist üleeuroopalisel transpordivõrgustikus. (TEN-T). 

Seni toimunud viie taotlusvooruga on investeeritud rohkem kui 1,3 miljardit eurot, et rajada enam kui 26 500 laadijat 4700 jaama.

Veebruari lõpust alates on avatud ka uus AFIF taotlusvoor, mille raames antakse lisaks sõiduautode elektrilaadimisjaamadele toetust ka raskeveokite laadimistaristu rajamiseks. Taotluste esitamise tähtaeg on tänavu 24. september.

Peatselt saab taotleda toetust ka kortermajade juurde elektrilaadijate paigaldamiseks. „Täna soetavad elektrisõidukeid eelkõige eramajade elanikud, kes saavad oma autosid kodus mugavalt laadida. Selleks, et tõsta ka kortermajade elanike huvi elektriautode soetamise vastu, on Kliimaministeerium ette valmistamas toetusmeedet, mille käigus toetatakse elektrilaadijate paigaldamist kortermajade lähedusse,“ lisas Salmu.

Asekantsler rõhutas, et riik ei hakka elektrisõidukite laadimistaristut ise arendama ega opereerima, vaid annab toetuse näol tõuke valdkonna arenguks. Toetusmeetmega tullakse välja 2024. aasta jooksul.